Kulturopplevelser i Ørsta og Ulvik

Over fjorden i Ørsta kan du oppdage arven etter en av Norges viktigste kulturarbeidere, språkmannen Ivar Aasen. aasenPå Ivar Aasen-tunet finner du mange interessante utstillinger som gir rom for refleksjon rundt vår historie og språkarv. Det var her Aasen ble født og vokste opp, og for noen år siden ble det bygd en fascinerende ny hovedbygning etter tegninger av Sverre Fehn. Nå avdøde Fehn var regnet som den mest anerkjente av alle norske arkitekter, og bygget i Ørsta har også fått heder og ære i en rekke prisutdelinger og kåringer.

På Aasen-tunet kan du vandre mellom de tankevekkende utstillingene, sjekke dine egne dialektkunnskaper, og besøke et mer enn to hundre år gammelt bondetrykkeri. Du kan se på kladdarkene til Aasen selv, og lære en hel del om norsk og andre av verdens språk. Du kan alltid få organisert en omvisning her; om sommeren har de også faste omvisninger hver time for de mange turistene som besøker tunet. Det er også spesialomvisninger for barn to dager i uken. Selvsagt finner du også kafé og gavebutikk på stedet.

Det største arrangementet til Aasen-tunet er de nynorske festspillene som finner sted hvert år i juni. Her kan du oppdage nynorsk litteratur og oppleve norsk språk og kultur på en ny måte. I Norge regnes nynorsk som morsmålet til 600 000 mennesker, selv om det kanskje er riktigere å si at vi nordmenn har dialekter som morsmål og velger, eller får tildelt, et skriftspråk i løpet av livet.

I Ulvik vest for Hareid ligger Hauge-senteret, reist til minne om dikteren Olav H. Hauge. I likhet med Aasen-tunet er også denne kulturinstitusjonen eid av stiftelsen Nynorsk kultursentrum. De store høydepunktene ved senteret er poesifestivalen som arrangeres annethvert år. Det er imidlertid mye interessant å oppdage og utforske ved senteret til enhver tid.

Olav H. Hauge var en fruktdyrker som ble en av landets fremste lyrikere og oversettere i forrige århundre. Han var spesielt interessert i Østens litteratur og filosofi, og denne kom også til å prege hans egen diktning. Hauge gjendiktet mange av de viktigste lyrikerne fra engelsk, fransk og tysk til nynorsk, og nådde samtidig ut i verden med sine egne dikt, som har blitt oversatt til 25 språk.

Hauge var fra Rossvoll i Ulvik, et sted godt egnet for epledyrking. Selve Hauge-senteret ligger ved Brakanes ute ved fjorden. Her finner du utstillinger, bibliotek, kafé og gavebutikk. Senteret har også sitt eget poesiverksted, dersom du selv er interessert i å utfolde deg på en kreativ måte. Forskning har vist at å skrive lyrikk er den raskeste måten å utvikle egne skriveferdigheter på, uansett sjanger.