Livsstil og natur: opplev naturen med oss

Med utgangspunkt i Hareid Hotell kan du videreføre din aktive livsstil i ferien. Du vil til og med kunne oppleve at du kan legge til nye elementer i livsstilen ved å besøke oss og få med deg de unike opplevelsene og mulighetene for utfoldelse i vårt nærmiljø.

hareidEn av hovedaktivitetene i sunnmørsk natur er vandring i fjordene. Det er ikke en sesongbetont aktivitet, nå til dags kan du praktisk talt gjøre det når som helst selv om det ikke alltid er mulig hvor som helst. Vanligst er det imidlertid å benytte disse mulighetene i sommerhalvåret, fra mai til november eller deromkring. I vinterhalvåret er det mulig å kombinere fjellvandring med skikjøring, en nærmest uslåelig kombinasjon for den som elsker natur og fysisk aktivitet.

I Sunnmørsalpene finner du variert terreng, fra lett kupert til bratt og fra ulendt til regelrett skremmende terreng for den uerfarne vandrer. Det betyr imidlertid at alle kan finne et terreng og en vanskelighetsgrad som passer til egne behov, ferdigheter og kondisjon. Du finner veier, stier, løyper, skoger, kratt, berg, rullesteiner, dyretråkk og isbreer der du må ta spesielle hensyn og forholdsregler.

Ute i denne sagnomsuste fjell- og fjordverdenen kan du overnatte på hotell hos oss, men du kan også ta noen netter i fjellhytter og vandrehjem, eller ha med deg telt inn i skogen og opp på fjellet. Fra Hareid kan du ta dagsturer med vårt hotell som base, men også gå noen dager fra hytte til hytte hvis du føler for det, helt til sivilisasjonen atter kaller. Med de rette løyvene på plass kan du også fiske og jakte i denne trolske settingen, og du kan plukke sopp og bær underveis hvis det er sesong for det (og det er det helst om høsten, selvfølgelig).

Alt etter hvordan man regner, består Sunnmørsalpene av mellom 20 og 40 fjell. Alle er over 1 000 meter høye, og noen er sågar over 2000 meter over havet. Slogen i Hjørundfjorden er et velkjent og attraktivt fjell i dette området. Det er rundt 1 500 meter høyt, og ble i sin tid beskrevet av utforskeren Bill Slingsby. Han skrøt veldig av dette fjellet og mente det var et av de fornemste her oppe mot nord. Cecil Patchell mente likeledes at dette var en av Nord-Europas mest imponerende fjelltopper.

Det skal imidlertid ikke legges skjul på at det kreves litt trening og erfaring i fjellet for å kunne bryne seg på Slogen. Det er ikke et fjell for alle og enhver, selv om det bare er 3 km til topps. Det tar 3 til 5 timer å komme seg opp, og ytterligere 2 til 3 timer å komme seg ned igjen etterpå. Stiene opp er godt merket og du finner også fine rasteplasser og hytter underveis.

Det går også an å gå på vandring nær fuglefjellet Runde. Det er et av Norges mest kjente fuglefjell og det stedet som har flest forskjellige arter i hele Norden. Her finner du alle de mest kjente og folkekjære fugleartene, som alke, lomvi, krykkje, havsule, havhest og den ikoniske lundefuglen. Selv om du ikke har fugletitting som hobby kan du fort få lyst til å tilbringe noen timer eller hele dagen med å følge den fantastiske dynamikken i fuglekoloniene.

Du får med deg Runde ved å ta deg opp i fjellet til de beste utsiktspostene, eller du kan bli med en båt som nærmer seg fjellet via sjøveien. Du kan til og med seile inn i de fascinerende grottene i fjellet, dersom været er såpass bra at dette ikke er farlig. Det går også an å dykke ved Runde, og se på de mange skipene som har havnet på havets bunn der.