Utelivet i Ålesund

Sunnmøringene er kjent som folket som aldri gikk i land, som Agnar Mykle uttrykte det. De har vært fiskerfolk og kremmere, med sansen for penger, innovasjon og entreprenørskap. alesund-norway-by-nightKanskje litt for glade i penger, i følge enkelte nordfjordinger og andre kritikere rundt omkring. Vi er uenige i det. Det er sant at sunnmøringen har vært en slags kapitalismens spydspiss på Vestlandet, men sunnmøringen vet også å feste og ha det moro. Sunnmøringen har lite til felles med stereotypien om den innfule Vestlandsfanden som du kanskje har hørt om. Tvert i mot er sunnmøringene som folkeferd blide, utadvendte, livsbejaende og festglade mennesker.

I Ålesund by kommer denne kjærligheten til leken og utelivet virkelig frem i dagen og ut i lyset. Det er flust av utesteder i Ålesund, steder der det går an å møte alt fra joviale gamle karer til vakre unge damer. Byen er vant til å ta i mot turister, og du sklir lett inn i miljøet selv om du ikke snakker dialekten og ikke ser forskjell på hyse og torsk. Du kommer til å føle deg hjemme, byens gjestfrie innfødte sørger for det.

I Ålesund finner du all slags barer, puber og nattklubber. Noen steder preges av “face control”, her må du se bra ut og kle deg pent. Det er som regel en stor fordel hvis du ankommer i følge med noen presentable unge representanter for det svake kjønn, da rykker du raskere frem i køen. Men Ålesund har også brune puber der du kan slappe av og være deg selv, uformelle og uhøytidelige møtesteder heller enn rene kjøttmarked.

En pub som er ment å skulle gi et slikt inntrykk er Dirty Nelly, den såkalt irske puben i Kirkegata. Møblene er i hvert fall brune, og ølet er gjerne brunt eller svart det også. Her skal det være irsk stil og god stemning. Her er det også mulighet for å se de store fotballkampene sammen med andre engasjerte supportere.

En annen brun pub er Smutthullet, som har et rikt utvalg av øl. Her finner du mange fiskere som får tida til å gå med historier og dram når de er på land. Mange offentlig ansatte kommer også hit for å tømme i seg en øl når det har gått inn lønn på kontoen. Rett som det er oppstår det en hyggelig flørt mellom fiskere, saksbehandlere eller turister. Et lignende utested er Mølla Public, som kjører en annerledes og tilnærmet sær stil med shuffleboard og et lite dansegolv der ungdommer og gamlinger kan ta den helt ut i helgene. Høyest partyfaktor finner du på Bocca, men merk at dette utestedet har 24 års aldersgrense.