Utflukt til Ålesund

alesundÅlesund har blitt kåret til Norges vakreste by, og er særlig kjent for den utpregede jugendstilen som går igjen i store deler av byen. Men kjenner du historien om hvorfor Ålesund fikk en så ensartet og gjennomført sjarmerende arkitektonisk stil?

Bakgrunnen for dette var faktisk heller tragisk. En vinternatt i 1904 brant byen, og 10 000 mennesker ble husløse da boligene de bodde i ble slukt av flammene. Etter brannen var det bare rundt 200 hus igjen i hele byen, i en av de viktigste byene på Møre! Det måtte en heltemodig innsats til for å få gjenreist byen, og mye hjelp utenfra, både av myndighetene, frivillige og fagfolk. Arkitektene bak var unge nordmenn, men inspirert av trender og det som rørte seg ellers i Europa. De omfavnet jugendstilen, eller art nouveau som stilen gjerne også kaltes.

I dag er jugendhusene i bruk både som boliger, kafeer og restauranter, gallerier og konsertlokaler, butikker og kiosker, og som hoteller eller små og intime Bed and Breakfast-fasiliteter. Her er det mye å se og beundre, mye å lære om historien, og mange muligheter for shopping for den som er interessert i det. Spesielt populært i Ålesund er havneområdet, kjent som Brosundet, der det ligger gamle bygninger som ble brukt som fiskemottak fra gammelt av men nå er omgjort til et vidt spenn av butikker, kontorer og små forretninger av ulike slag.

Den beste måten å få et overblikk over Ålesund er å klatre opp på fjellet Aksla og skue ut over den gamle kjøpstaden, bryggen og alle de vakre jugendhusene. Derfra vil du også oppleve kontrasten mellom den vakre gamle arkitekturen og noen uhyrlige nyere bygg, som etterkrigstidens kommunehus som nærmest i protest mot byens skjønnhet ble bygd som en slags hyllest til stalinistisk, sovjetisk byggeskikk. Den største ulempen med å bestige Aksla er imidlertid den fysiske utfordringen med å gå over 400 trappetrinn opp til toppen.